Author Topic: [FIXED]Audio but no Video (Category: Graphics)  (Read 2971 times)

Offline charliefog

  • Wizard's Slave
  • *
  • Posts: 4
[FIXED]Audio but no Video (Category: Graphics)
« on: July 23, 2010, 12:10:44 PM »
- Intel Core 2 Duo T7300 (2 GHz)
- 2GB RAM
- Intel 965 integrated graphics (358MB video memory)
- Windows 7 64-bit
- DirectX 11 (no problems in DxDiag)
- OpenGL version 2.0 (latest available with Lenovo custom driver)

No problems installing or starting the game and the audio seems fine (at least I hear music) but there's no video, only a black screen.  Lowering graphics settings and window vs fullscreen mode makes no difference.  Ideas?


Offline wilco64256

  • Moderator
  • Omnipotent Being
  • *****
  • Posts: 3978
  • Gender: Male
Re: Audio but no Video
« Reply #1 on: July 23, 2010, 12:17:45 PM »
When you look in dxdiag what version of video driver do you have and where did you get it?

Also note that the 358 MB of video memory that chipset supports is a maximum - if you have anything else running at all it may be taking up enough that The Silver Lining can't run.

Have you tried installing the Windows 7 patch?
Weldon Hathaway

Offline charliefog

  • Wizard's Slave
  • *
  • Posts: 4
Re: Audio but no Video
« Reply #2 on: July 23, 2010, 01:32:21 PM »
The video driver was on a Lenovo Win 7 64-bit install disk.  Don't find anything more recent on the Lenovo site and when trying to install the Intel driver am told that the current driver is vendor specific and so it can't be installed.

DxDiag says:
Driver Name: igdumd64.dll,igd10umd64.dll,igdumdx32,igd10umd32
Driver File Version: 8.15.0010.1867 (English)
DDI Version: 10
Driver Model: WDDM 1.1

Yes, I have tried the Windows 7 patch.

Offline wilco64256

  • Moderator
  • Omnipotent Being
  • *****
  • Posts: 3978
  • Gender: Male
Re: Audio but no Video
« Reply #3 on: July 23, 2010, 01:39:29 PM »
So does it say "Microsoft Corporation" by the device name in Dxdiag?

And when you ran the patch, did you run it as an administrator?  If not it may have still looked like it did something but it wouldn't have updated properly.
Weldon Hathaway

Offline charliefog

  • Wizard's Slave
  • *
  • Posts: 4
Re: Audio but no Video
« Reply #4 on: July 23, 2010, 02:04:04 PM »
No mention of Microsoft.  The "Driver Name" line above is a cut&paste from the DxDiag output file.

Yes I had run the patch as Administrator, but you're right in that it can appear to run successfully either way.

Offline oberonqa

  • Great Oracle
  • *****
  • Posts: 631
  • Gender: Male
  • Go now and claim your destiny....
Re: Audio but no Video
« Reply #5 on: July 23, 2010, 02:11:41 PM »
Your probably not going to be able to get The Silver Lining to run if Lenova's most recent driver version only supports OpenGL 2.0.  I may be wrong here, but I believe TSL uses OpenGL 3.0 or 3.3 API calls (I know the most recent version of the Torque engine uses OpenGL 4.0, but I believe the version we're using to power TSL is a couple of revisions behind and probably uses OpenGL 3.0 or 3.3 API).

That being the case, your going to have to contact either Lenova or Intel about getting updated OpenGL device drivers.
 
Chronicling the history of Sierra through the conversion of it's premiere magazine into an easy-to-use, searchable wiki format.

Offline wilco64256

  • Moderator
  • Omnipotent Being
  • *****
  • Posts: 3978
  • Gender: Male
Re: Audio but no Video
« Reply #6 on: July 23, 2010, 03:07:51 PM »
It's rather odd that your OpenGL version is that low.  I'd consider removing that driver and doing a video driver reinstall with the most current driver from Lenovo's website.  I've walked several people through doing this and all of them got OpenGL updated to the point where they were able to play the game.  If that leaves it at 2.0 you would need to contact Lenovo directly to see what you can do.
Weldon Hathaway

Offline k3n

  • Wizard's Slave
  • *
  • Posts: 28
Re: Audio but no Video
« Reply #7 on: July 25, 2010, 11:00:05 PM »
Enable aero mode (window 7 aero theme) to fix the issue where audio plays but the video is black. this fixed opengl rendering on my intel 965 based laptop.

Offline charliefog

  • Wizard's Slave
  • *
  • Posts: 4
Re: Audio but no Video
« Reply #8 on: July 28, 2010, 10:46:55 PM »
Thanks k3n .. enabling aero mode worked for me as well.

Offline wilco64256

  • Moderator
  • Omnipotent Being
  • *****
  • Posts: 3978
  • Gender: Male
Re: Audio but no Video
« Reply #9 on: July 28, 2010, 10:54:53 PM »
Interesting, I'll have to remember that when this type of issue comes up again.  Thanks k3n!
Weldon Hathaway